Vés al contingut

Salutació

PER UNA FIRA DE L'OLI DE CATALUNYA

L’edició d’enguany de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra presenta un seguit de novetats i per primer cop, de manera explícita, el certamen s’obrirà a tota la diversitat d’olis de qualitat verge extra d’oliva que tenim al país. És així que en aquesta edició l’arbequina conviurà amb varietats com l’empeltre, la verdal i la picual, la morruda i la sevillenca, la farga i l’argudell, la koroneiki, la frantoio o la coratina. Són olis i varietats, a més, que arribaran a l’empara de vàries denominacions d’origen, però també de cooperatives, molins privats i associacions de productors i productores, a fi i efecte de recollir la pluralitat dels models d’emprenedoria, producció i certificació de qualitat en el món de l’oli d’oliva.

Aquest plantejament d’obertura de la Fira, que neix amb el vistiplau de tots aquells molins que s’han fet seva la Fira de l’Oli des d’aquella primera edició de 1998, assistint-hi any rere any, respon també a la necessitat d’abordar un salt qualitatiu en la governança de la Fira i en el paper del certamen en l’agenda anual, municipal i comarcal.

I és que la Fira de l’Oli ha de saber formular-se més enllà d’un esdeveniment de cap de setmana i cal concebre-la com l’element més visible d’una agenda política, econòmica, social i cultural que ha de tenir continuitat i que cal desplegar durant tot l’any. És per això que el programa de Fira que teniu a les mans avança algunes activitats ja lligades per aquest primer semestre, com la celebració dels Premis Lladonosa o una jornada de formació gastronòmica.

Aquesta agenda, però, ha de transcendir el món de l’oli d’oliva i ha d’aspirar a afrontar les dues grans variables que condicionen el món de la seva producció: un país pensat del centre cap a la perifèria, amb el despoblament com a gran símptoma, i l’emergència climàtica. Això, amb totes les derivades que es vulguin: la gestió de l’aigua, la pèrdua de sòl, el paper del mosaic agroforestal d’olivera en la construcció de paisatges més resilients als grans incendis forestals, l’accés a la terra i la distribució de la seva propietat, la falta de relleu generacional, el desplegament de la transició energètica, models de certificació i emprenedoria adaptats a les noves necessitats del sector, etc.

Ara bé, transcendir el món de la producció de l’oli d’oliva i fer-ho amb una perspectiva comarcalista vol dir també entendre que les Borges tenen davant seu l’oportunitat d’abordar i resoldre assignatures pendents en relació al conjunt de la comarca: exercir de capital i posar-s’hi a disposar, tot l’any i generosament. En aquest sentit, els exemples que representen l’Escola de Música de les Garrigues i la seva suma mancomunada d’esforços, el posicionament referent de l’Escola Agrària de les Borges o també el treball col·lectiu d’aquestes darreres setmanes de reivindicació d’un servei de radiologia per a l’ABS de les Borges mostren el potencial i l’encert d’una capitalitat pensada al servei de la comarca.

Això a banda, l’organització de la Fira ha volgut aprofitar, repensant-la, la dinàmica d’agermanaments d’aquests darrers anys i així ha cregut adient obrir una col·laboració amb la Fira de Reus, bé entenent que l’expertesa i experiència del seu equip de treball poden contribuir a donar profunditat i coherència al nou plantejament estratègic de la Fira de l’Oli.

Sigui com sigui, som ben conscients que aquesta edició de Fira pot representar un bon exercici per agafar l’empenta i fer bo, tot l’any, el lema “Les Borges Blanques, Capital de l’Oli”. Tot esperant que així sigui i que en disfrutem tots plegats en aquests dies, no voldria acabar aquesta salutació sense agrair el compromís amb la fira de l’oli de tots els productors que hi participen i l’esforç i dedicació de tot el personal municipal involucrat en l’organització i bon funcionament d’aquest certamen.

A ells i elles,
moltes gràcies.

Josep R. Farran i Belart
Alcalde de les Borges Blanques