Vés al contingut

Pluja d’estrelles als fogons de la Fira de l’Oli

Els multipremiats germans Torres, Pep Moreno, Xavier Benet i Xixo Castaño hi participen un any més amb propostes gastronòmiques 

La 27a edició de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra, que se celebrarà a les Borges Blanques entre el 19 i el 21 de gener, comptarà amb la presència de prestigiosos cuiners catalans, alguns d’ells reconeguts amb l’estrella Michelin, que participaran en diversos xoucookings i demostracions gastronòmiques.

Els germans Sergio i Javier Torres, propietaris de Cocina Hermanos Torres i Dos Cielos de Barcelona i distingits amb tres estrelles Michelin (la darrera, l’any 2023), són uns dels cuiners més fidels a la Fira. Aquest serà el sisè any que hi col·laboren, amb un xoucooking programat per dissabte al migdia.

“És una Fira molt important en matèria de l’oli”, certifica Javier Torres, que assegura utilitzar fins a sis varietats d’oli diferents per a l’elaboració dels seus plats. “Sempre busquem la màxima qualitat”, afegeix Javier, en referència a la carta d’olis garriguencs de què disposa el seu establiment. El seu germà Sergio Torres descriu que entre els seus clients “hi ha una passió brutal per l’oli” de les Garrigues, assegurant que molts d’ells, “vinguts de tots els països del món, demanen emportar-se’l i això és tota una garantia”. Els dos germans volen continuar apostant per la Fira de l’Oli de les Borges Blanques “per tenir un oli que ens agrada tant i per ser una terra que sempre ens ha cuidat”.

Per la seva part, Pep Moreno, responsable de la cuina del restaurant Deliranto de Salou i també guanyador d’una estrella Michelin l’any 2019, assisteix a la Fira de l’Oli des de 2020 i enguany ho farà amb un xoucooking previst per dissabte a les 18:00 on elaborarà un plat amb oli d’oliva verge extra. “La Fira de les Borges és un lloc on descobreixes una quantitat increïble d’olis nous”, argumenta Moreno, descrivint-la com “una Fira única en el sector de l’oli i de referència gairebé a tot Espanya”.

Un altre dels fidels a la Fira de les Borges Blanques és el cuiner local Xavier Benet, de l’Hostal Benet, inclòs en la Guia Michelin i reconegut amb la distinció BigGourmand. El mateix Benet reconeix la seva “vinculació personal com a borgenc amb la Fira de l’Oli” i destaca que “és un dels certàmens més importants de tot Catalunya en aquest sector”. De fet, Benet hi està vinculat des que estudiava a l’Escola d’Hostaleria de Lleida fa vint-i-quatre anys, però també hi ha participat com a expositor i productor d’oli i, de forma ininterrompuda, com a cuiner des de l’any 2019. “La Fira és una gran oportunitat per a la divulgació de l’oli”, recorda Benet, que assegura posar sempre aquest producte “com a protagonista principal en les meves demostracions”.

Xixo Castaño, del restaurant Malena de Gimenells, serà present també a la Fira, amb una sessió diumenge al vespre. Castaño, premiat també amb l’estrella Michelin i que combina una gastronomia moderna de base tradicional, sol iniciar els seus menús amb un tast d’olis amb pans artesans. “Creativitat, tècnica i tradició ens acompanya des de l’any 1991, marcant el nostre estil de cuina, identificant les menges lleidatanes en constant evolució”, manifesta Xixo a través del seu web oficial.

A més dels xoucookings, hi haurà xou-cocteleries i demostracions gastronòmiques que ompliran la Fira de restauradors i pastissers, alguns d’ells reconeguts, i que utilitzaran com a ingredient base l’oli d’oliva verge extra. Sucre i Disseny d’Alcarràs (guanyador del premi al millor Panettone de la península ibèrica el 2023), el restaurant BOnum No Rules de Lleida de l’arbequí Ramon Tudela, Dos Pebrots de Barcelona, la Braseria Isidro, la Bodega el Barri, els restaurants Caravista, Aimia, Saroa, Bellera i El Sisè de Lleida, el col·lectiu Taula Dolça d’Osona i l’Aula Gastronòmica, entre altres, participaran activament en aquest apartat, incloent-hi Gessamí Carames, del programa Cuines 3Cat.