Vés al contingut

Més de 150 participants de tot Catalunya estrenen els tastos d’oli de la Fira

Deu hores repartides en una vintena de sessions gairebé continuades guiades per Montse Freixa confirmen la nova aposta de l’organització

La Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques estrena aquest any una nova oferta per als seus visitants. Es tracta de dos dies (dissabte i diumenge) de sessions continuades de tastos d’oli conduïdes per l’experta i cuinera Montse Freixa.

Un total de 163 persones, la majoria procedents de les demarcacions de Lleida, Tarragona i Barcelona, s’han inscrit en aquestes sessions de mitja hora amb continguts exclusius a cadascuna.

Els atributs positius de l’oli, també els negatius, les varietats catalanes, les diferències dins una mateixa varietat, la importància nul·la del color o la capacitat d’encertar la procedència són algunes de les temàtiques d’un total de vint sessions repartides al llarg del cap de setmana. Fins i tot, Montse Freixa s’ha atrevit a organitzar un tast d’olis de molt poca qualitat. “Els participants han vist els seus esquemes trencats”, comenta Freixa, “i és que considero important que els consumidors tinguin la capacitat de jutjar si un oli és bo o dolent”.

L’Espai Tast està concebut amb un format inèdit, en què els participants assisteixen durant mitja hora en una sessió gairebé insonoritzada dins un mòdul pràcticament aïllat del Pavelló Comercial de la Fira. “És molt important que els participants estiguin concentrats en el tast”, opina Freixa, “i, per tant, cal evitar el màxim de distraccions”.

Nascuda a la Floresta i resident als Omellons, Montse Freixa és gastrònoma de l’oli verge extra
i creadora del mètode EVÓÓEASY.

“M’importa molt què opina la gent del carrer”

Pep Moreno, cuiner i responsable del Restaurant Deliranto de Salou, guanyador d’una estrella Michelin l’any 2019, ha estat una de les estrelles dels xoucookings d’avui a la tarda a l’Espai Gastronòmic. Moreno ha cuinat amb oli d’oliva verge extra de les Garrigues, dos aperitius: un salmó confitat amb mantega d’oli d’oliva i un pil-pil de calçots amb gambes de Tarragona.

Moreno, que assisteix a la Fira de l’Oli des de 2020, defensa la seva participació a les Borges Blanques “no sols per donar-me a conèixer, sinó sobretot perquè és un lloc on em trobo amb la gent del carrer, amb els consumidors, amb els meus potencials clients, que em donen la seva opinió”. “És el que m’importa més per tal d’anar millorant”, ha afegit Moreno.

Les demostracions gastronòmiques i xoucookings han dominat gran part de l’activitat d’avui als dos pavellons de la Fira, amb la participació de restaurants de Lleida com el Sisè, BOnum No Rules, Braseria Isidro i Bodega el Barri, els membres de la Taula Dolça (col·lectiu pastisser d’Osona) i, fins i tot, Gessamí Carames, pastissera i presentadora del programa Cuines de TV3.