Vés al contingut

Les Borges inaugura la seva Fira més oberta

L’alcalde Josep Farran inaugura el certamen recordant que “s’obre de manera explícita a tota la diversitat d’olis” i el President Pere Aragonès felicita “aquesta aposta de lideratge”

La Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques ha celebrat avui a la tarda l’acte oficial d’inauguració de la seva 27a edició, la més oberta de la seva història. Aquest acte, que ha tingut lloc a l’Espai Gastronòmic del Pavelló de l’Oli, ha servit per reivindicar una obertura que dona cabuda “de manera explícita a tota la diversitat d’olis d’oliva qualitat verge extra que tenim al nostre país”, en paraules de l’alcalde de la ciutat, Josep Farran.

El nou plantejament ha estat celebrat pel mateix President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, que ha estat present a l’acte felicitant personalment en el seu discurs “aquesta aposta de lideratge” i recordant que “el Govern es posa al vostre costat”. En aquest sentit, el President ha recordat que a Catalunya hi ha fins a 350 empreses i cooperatives productores d’oli d’oliva verge extra que donen feina a més de 1.500 persones.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, també ha reconegut la nova estratègia de la Fira, subratllant que està sent capaç “d’adaptar-se i promocionar-se com a capital de l’oli i perquè tots els olis tingui el seu lloc aquí”, a les Borges Blanques.

En la mateixa línia, el primer tinent d’alcalde de les Borges Blanques, Salvador Noguera, ha justificat en la seva intervenció el nou viratge de la Fira com una resposta als productors i expositors “que ens van demanar que féssim un pas endavant”. Per aquest motiu, Noguera ha explicat que la Fira de les Borges es converteix en una fira de fires de l’oli, que culmina el calendari de certàmens de tota la comarca. “No hi ha lloc a Catalunya on es puguin tastar tots els olis amb totes les seves varietats”, ha emfasitzat Noguera.

L’alcalde Josep Farran ha afegit a més que la Fira pretén formular-se “com un element visible d’una agenda política, econòmica, social i cultural que cal desplegar durant tot l’any, de manera temàtica, però també sistemàtica” i que “ha de transcendir el món de l’oli d’oliva i ha d’aspirar a afrontar les dues grans variables que condicionen la seva producció: un país i un model productiu pensat del centre cap a la perifèria, amb el despoblament com a gran símptoma, i l’emergència climàtica”.

Reconeixement al catedràtic Jordi Salas

L’acte inaugural d’avui a la tarda ha servit també per entregar el premi de la Cultura de l’Oli de la Fira a Jordi Salas Salvadó, catedràtic de nutrició i director de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili i investigador d’ICREA. Salas, que ha rebut el reconeixement de la mà de l’alcalde Josep Farran i del President Pere Aragonès, ha manifestat que el premi “és un testimoni del poder de la recerca col·lectiva per a la salut de les persones” i ha insistit que després d’estudis a centenars de milers de persones està demostrat que els consumidors d’oli d’oliva verge extra “tenen menys risc de morir-se de malalties cardiovasculars i neurodegeneratives” i ha acabat dient que per això “hem d’estar agraïts als nostres agricultors”.

En l’apartat de reconeixements, la Fira de l’Oli ha distingit també en el mateix acte tres establiments comercials de la ciutat de les Borges Blanques que han superat el seu centenari. Es tracta dels forns de pa Roselló i Capell i la tenda de roba infantil Comercial Sandra Segura Puigdengoles. Als propietaris dels tres establiments se’ls ha fet entrega, en presència de totes les autoritats, d’una reproducció de la premsa d’oli que figura al Passeig del Terrall, a més d’un diploma.

Els millors olis de la Fira

La jornada d’avui de la Fira ha culminat al vespre amb la proclamació dels guanyadors del concurs anual als millors olis de la Fira entre els productors que hi participen. Aquests guanyadors han rebut la distinció de la mà del president de la Diputació, Joan Talarn.

Segons el veredicte emès pel Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’oliva de Catalunya, ubicat a Reus, els guanyadors d’entre els petits productors han estat l’oli Coratina del Molí Mas Montseny (en la categoria de fruitat verd amarg), l’Etiqueta Negra de +Art (l’oli produït pels Germans Benet Rebull de les Borges Blanques en l’apartat de fruitat verd dolç) i l’Oleum Flumen d’Agroalbium (fruitat madur).

Pel que fa als grans productors, els olis premiats han estat l’Elixir Despinyolat de Cuadrat Valley de l’Albagés (fruitat verd amarg), el Pau Selecció de l’Agrària Cal Pau d’Os de Balaguer (fruitat verd dolç) i l’Oli Padrí del Mas Montseny (fruitat madur).

El primer tinent d’alcalde de les Borges Blanques, Salvador Noguera, ha indicat durant el seu discurs inaugural d’avui que “a contracor hem decidit eliminar les Garrigues quan publiquem els noms dels guanyadors als nostres canals de comunicació perquè tots els productors ho puguin difondre sense sofrir cap problema” en clara referència a aquells que no estan inscrits a la Denominació d’Origen i que tenen prohibit l’ús del terme “Garrigues”.