Vés al contingut

La Fira de l’Oli 2024 distingeix el catedràtic Jordi Salas per defensar l’oli d’oliva com el més eficaç contra les malalties del cor

El certamen reconeix també la labor de tres botigues centenàries de les Borges Blanques i els dos centres d’educació primària

El premi de la Cultura de l’Oli de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques es concedeix aquest any a Jordi Salas Salvadó, catedràtic de nutrició i director de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili i investigador d’ICREA – Acadèmia de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats de la Generalitat de Catalunya.


La distinció, que cada any s’atorga a personalitats i institucions que ajuden en la difusió de la cultura de l’oli, considera que Salas ha defensat que l’oli d’oliva verge extra és el més eficaç per reduir el risc de patir malalties del cor. Salas ha centrat la seva trajectòria científica en l’estudi de l’obesitat, les alteracions pròpies de la síndrome metabòlica, la diabetis i també en l’efecte que té la dieta en altres factors modulars de risc cardiovascular .
L’entrega del premi tindrà lloc aquest pròxim divendres 19 de gener en el marc dels actes d’inauguració de la 27a edició de la Fira de l’Oli.


Seguint en l’apartat d’homenatges, la Fira de l’Oli distingirà també tres establiments comercials de la ciutat de les Borges Blanques que han superat el seu centenari. Es tracta dels forns de pa Roselló i Capell i la tenda de roba infantil Comercial Sandra Segura Puigdengoles. Als propietaris dels tres establiments se’ls farà entrega d’una reproducció de la premsa d’oli que figura al Passeig del Terrall, a més d’un diploma.


I per finalitzar en l’apartat de reconeixements, també n’hi haurà per als dos centres d’educació primària de la ciutat, el col·legi públic Joan XXIII i el col·legi Mare de Déu de Montserrat, per la seva tasca de col·laboració amb la Fira i de difusió i promoció de la cultura de l’oli. Cada aula rebrà un diploma acreditatiu i les dues escoles rebran un val de compra de material escollit per l’equip docent. Cal recordar que els alumnes d’infantil i primària dels dos centres realitzen durant el primer trimestre de curs diverses activitats relacionades amb l’oli d’oliva verge extra, així com visites a les cooperatives, elaboració de murals per a la Fira i oli-experiències.