Vés al contingut

DENOMINACIÓ D'ORIGEN PROTEGIDA LES GARRIGUES

La Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues és la primera Denominació d’Origen alimentària reconeguda al territori espanyol (1975).
L’àmbit geogràfic el conformen la comarca de les Garrigues i el sud de les comarques del Segrià i de l’Urgell.

Les plantacions d’olivers com les Cooperatives i molins on s’elabora i s’envasa l’oli estan
situats en aquesta zona emparada i inscrits als Registres corresponents.
Els productors i les Cooperatives amb el certificat DOP Les Garrigues han fet de la producció
d’oli una forma de vida per a preservar el territori i les característiques específiques, saludables i naturals, d’aquest Oli d’Arbequina Verge Extra.

El Consell Regulador és l’òrgan de control i de certificació de l’origen i de la qualitat de l’oli amb DOP Les Garrigues, acreditat per ENAC (Entitat Nacional d’Acreditació) com entitat certificadora. El certificat de garantia pel consumidor són les etiquetes de control numerades, que s’entreguen a les cooperatives i molins Inscrits, després de superar tots els controls de qualitat, on hi figura el segell de la pròpia DOP Les Garrigues i l’europeu.

Els olis amb DOP Les Garrigues són verge de categoria extra, suc de fruita de categoria superior obtingut directament d’olives Arbequines i només mitjançant procediments mecànics. Són olis fruitats d’oliva fresca, amb aromes que recorden l’oliva, verda o madura, amb presència dels atribut amarg i picant de forma notòria i equilibrada, i amb aromes complementàries que recorden la fulla, l’ametlla verda, el tomàquet i la carxofa. Quan el fruit és més madur els atributs amarg i picant es manifesten amb una intensitat més lleugera, amb més persistència d’un gust més dolcenc. Tots aquests trets diferencials corresponen a l’arbequina i el seu vincle amb el territori (la terra i el clima) i al bon fer de productors i elaboradors.

MEMBRES

GALERIA

GALERIA